RENUNG - RENUNGKAN

" Barangsiapa yang tidak menghadap Allah dengan kelembutan-kelembutan ihsan, maka ia akan diseret ke hadapanNya dengan rantai cobaan. Barangsiapa yang tidak mensyukuri beragam nikmat, maka ia menghadapi hilangnya nikmat-nikmat tersebut, dan barangsiapa yang mensyukurinya, sesungguhnya ia telah mempertahankannya dengan ikatannya."

YANG SUDI BERKONGSI IDEA, KOMEN ........ terima kasih

Friday, March 25, 2011

Kata-kata hati (27) Tiada surutnya

Catatan perjalanan akhir Muhammad Huzaifah bin Mohammed Huzazi. Pelajar tahun 2(UMT) Kursus Ijazah Teknologi Alam Sekitar. Lahir 23 Syaaban 1409 (30 Mac 1989) Kembali menemui Rabb kita, (lemas)pada 21 J/Awwal 1431 (4 Mei 2010) semasa misi dakwah 40 hari ke Bluran, Sandakan. Lapuran kejadian anda boleh dapati dibeberapa blog, antaranya http://haneefsyah.blogspot.com/

Salam….

Anak…Sudah terlalu lama abah tidak menuliskan apa-apa. Terlalu banyak faktor penghalang dan yang tidak mengizinkan abah menulis. Antaranya siri-siri kematian berturut-turut saudara mara kita selepas pemergian anak tempohari…..semuanya enam orang, dan banyak lagi.

Selain itu rasa hiba atas pemergian anak masih juga tidak surut hingga kini. Rupanya hikmah disebalik tidak surutnya perasaan itu ialah tidak pernah lupanya kami untuk mengirimkan kepada anak (jika sekiranya ada pahala) bacaan selawat, zikir, bacaan Al-Qur’an dan sebagainya, saban waktu dan ketika.

Walau bagaimanapun, abah tetap rasa bangga kerana anak istiqamah, bersungguh walau payah hingga akhir hayat anak untuk tetap bersama dengan jemaah Islam yang sarat dengan misi inginkan kalimah tauhid dapat diwarisi dan dihayati oleh semua manusia di ‘alam ini. Hal yang demikian tidak akan abah sebut, melainkan anak telah membuktikannya dengan kata-kata serta perbuatan sehingga akhir hayat anak.

Kata-kata dalam tazkirah subuh terakhir anak tempohari (4hb Mei 2010) ; " Kita wajib teruskan usaha da'wah ini, sehingga akhir hayat kita..... sampai kita mati." , jadi bukti semuanya.

Hati kami (abah, ummi, abang dan adik-adik semuanya) bertambah lega bila kami ditemukan dengan beberapa hadith Rasulullah saw, antaranya;

1. Dari Ma’qil bin Yasar, ia memarfu’kannya; “ Beribadah di tengah-tengah fitnah (kekacauan) bagaikan berhijrah kepadaku.”

Hadith riwayat riwayat Muslim & Tirmidzi

As Syaikh Sa’id Hawwa mengatakan; barangkali hadith ini sesuai sebagai fatwa pada zaman kita ini.

2. Dari Ibnu Umar; Nabi saw menjalin jari-jarinya seraya bersabda: “ Bagaimanakah engkau wahai Abdullah, jika engkau tinggal di tengah orang banyak yang merusak janji-janji dan amanat mereka. Mereka berselisih lalu menjadi begini ? Ia bertanya; “ Bagaimanakah ya Rasulullah ? Nabi saw bersabda; “ Engkau ambil apa yang engkau ketahui (baik), dan engkau tinggalkan apa yang engkau ingkari, engkau datangi orang-orang khususmu dan engkau tinggalkan mereka serta kebanyakan orang dari mereka ”

Hadith riwayat Bukhari.

As Syaikh Sa’id Hawwa berpendapat bahawa hadith ini merupakan fatwa untuk zaman kita sekarang. Tambah beliau lagi seorang Muslim hendaknya berada di dalam jamaah Islam, ia tidak boleh berada di dalam jamaah/kumpulan lain kecuali untuk kepentingan Islam dan berdasarkan fatwa. Berkenaan dengan jamaah Islam tersebut, hendaklah ia mengambil yang ma’ruf dan meninggalkan yang mungkar. Hendaklah ia mendatangi orang-orang tertentu dan meninggalkan kebanyakan dari mereka.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Demi Al-'Ashr : ayat 3. Kecil tapak tangan nyiru ditadahkan.