RENUNG - RENUNGKAN

" Barangsiapa yang tidak menghadap Allah dengan kelembutan-kelembutan ihsan, maka ia akan diseret ke hadapanNya dengan rantai cobaan. Barangsiapa yang tidak mensyukuri beragam nikmat, maka ia menghadapi hilangnya nikmat-nikmat tersebut, dan barangsiapa yang mensyukurinya, sesungguhnya ia telah mempertahankannya dengan ikatannya."

YANG SUDI BERKONGSI IDEA, KOMEN ........ terima kasih

Wednesday, November 24, 2010

Al - Aqsa menangis (1)

Berkatnya engkau ....


Demi berkatnya Al-Aqsa dan bumi Palestin ianya Allah nyatakan berulang kali di dalam Al-Quran, sebagaimana firman Allah berikut:

1. “ Maha Suci Allah yang telah menjalankan hamba-Nya pada malam hari dari Masjidil Haram ke Masjidil Aqsa yang Kami berkati sekelilingnya, untuk diperlihatkan kepadanya tanda kekuasaan Kami. Sesungguhnya Allah Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui.” (Al-Isra’ : 1)

2. “Dan di antara tempat tinggal mereka dengan bandar yang Kami limpahkan berkat kepadanya, Kami adakan beberapa buah bandar yang jelas kelihatan, dan Kami tentukan jarak perjalanan di antaranya. Berjalanlah kamu di negeri itu pada bila-bila masa yang kamu suka, malam dan siang, dengan aman.” (Saba’ : 18)

3. “Dan Kami wariskan kepada kaum yang tertindas itu di daerah timur bumi dan di daerah baratnya, yang Kami telah melimpahkan berkat kepadanya.” (Al-A’raf : 137)

4. “Dan Kami selamatkan dia dan sepupunya Nabi Lut ke negeri yang Kami limpahkan berkat padanya untuk umat manusia.” (Al-Anbia’ : 71)

5. “Dan Kami mudahkan bagi Nabi Sulaiman angin yang kencang tiupannya, bertiup menurut kehendaknya ke bumi yang Kami limpahi berkat padanya; dan adalah Kami mengetahui akan tiap-tiap sesuatu.” (Al-Anbia’ : 81)

Juga lewat ucapan Rasulullah saw.

1. “ Satu solat di dalam Masjid al-Aqsa menyamai 500 solat di masjid lain kecuali Masjid al-Haram dan Masjid al-Nabawi.”
Hadith riwayat Imam Bukhari & Muslim

Al-Aqsa sepintas lalu

Masjid Al Aqsa, kiblat pertama umat Islam, masjid kedua tertua selepas Masjidil haram dan tempat suci ketiga terpenting selepas Mekkah dan Madinah. Terletak di Bandar Jerusalem, terkenal dikalangan umat Islam sebagai Al-Qud (yang Suci) atau Baitul Muqaddis (rumah kesucian).

Signifikasi masjid Al-Aqsa bagi umat Islam terletak pada sejarah dimana umat Islam telah menghadapkan muka kepadanya setiap kali mereka bersembahyang untuk selama sekitar 17 bulan selepas hijrah Rasulullah saw ke Madinah pada tahun 624 Masehi. Perubahan Kiblat kearah kaabah di masjidil Haram hanya berlaku selepas turun ayat 142-151 Surah Al-Baqarah.

Di Masjid Al-Aqsa jugalah terciptanya sejarah seluruh Nabi-Nabi dan Rasul-Rasul bersembahyang dengan berimamkan Baginda Rasulullah saw dalam peristiwa Isra’ dan Mi’raj, selain Nabi Ibrahim pernah juga bersembahyang di dalamnya. Allah memilih Masjid Al-Aqsa untuk peristiwa bersejarah dan sembahyang teragung itu kerana kemurnian, keagungan, kemulian dan kedudukannya yang tinggi.

Mikrajnya Junjungan Besar Rasulullah saw dari bungkahan batu di bawah Masjid Qubbat Al Sakhra atau dikenali sebagai ‘Dome of the Rock’ kekal sebagai sejarah yang sangat agung dalam Islam dan ia sebagai isyarat peri pentingnya Jerusalem kepada umat Islam. Boleh sahaja Baginda saw di Mi’rajkan terus dari Mekah ke destinasi akhirnya, jika Allah kehendaki. Namun DIA menghendaki ia bermula dari Baitulmuqaddis. Peristiwa mukjizat perjalanan itu pasti akan menjadi ingatan serta perhatian seluruh umat Islam tentang kemuliaan dan luarbisanya Baitulmuqaddis.

Walaupun sudah terlalu jelas akan peri pentingnya Baitulmuqaddis bagi umat Islam, namun Zionis Yahudi yang menduduki Baitulmuqaddis Timur dalam perang pencerobohan pada bulan Jun 1967 telah berkali-kali berusaha untuk menghancurkan Masjid Al Aqsa dan membangun tempat ‘bait suci’ yang baru mereka ‘Salomon’s Temple, bagi menggantikan bangunan tua mereka yang telah dihancurkan oleh Rom pada tahun 70 Masehi, sisa-sisa yang hanya dilihat hari ini sebagai dinding yang dikenal orang Yahudi sebagai Tembok Ratapan. Sebagai sebahagian daripada konspirasi ini mereka memulakan kempen kejam pembersihan etnik warga Palestin yang telah tinggal di sana selama beberapa generasi.

Dalam langkah Zionis ini, samada secara langsung atau tidak langsung disokong oleh Amerika Syarikat, Inggeris, Perancis dan Rusia, sejak sekian lama. Sekarang mereka sedang disokong oleh Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama, yang dikenali atas sokongannya sejak lama keatas Israel, sebagaimana yang dijelaskan oleh Jeffery Goldberg, (wartawan yang paling berpengaruh pada hal yang berkaitan dengan Israel), sebagai lebih pro Israel daripada Ehud Olmert atau Ehud Barak (J Goldberg. . New York Times, 18 Mei 2009) Bahkan Obama mengatakan kepada Jawatankuasa Hal Ehwal Umum Amerika-Israel-AIPAC – dengan pernyataan jelas dan tegas, sebagaimana berikut;

“ Let me be clear, Israel ’s security is sacrosanct. The Palestinians need a state that is contiguous and cohesive and that allows them to prosper. But any agreement with the Palestinian people must preserve Israel’s identity as a Jewish state, with secure, recognized and defensible borders. Jerusalem will remain the capital of Israel and it must remain undivided ”.

Bermaksud;
" Biar saya tegaskan, bahawa keselamatan Israel adalah suci. Palestin memerlukan negara yang berdekatan dan kohesif, yang membolehkan mereka untuk sejahtera. Tetapi perjanjian dengan orang-orang Palestin harus memelihara identiti Israel sebagai negara Yahudi, dengan aman, diakui dan dipertahankan sempadannya. Baitulmuqaddis akan tetap sepenuhnya menjadi ibukota Israel dan tidak akan di bahagi-bahagikan”. Dengan kata lain Obama secara terbuka meyakinkan para pelobi Zionis itu, bahawa ia akan mengakui tuntutan tidak berasas Israel ke atas Masjid Al Aqsa.

Sebenarnya Obama sangat menyedari menyedari bahawa Jerusalem Timur adalah sebuah bandar yang diduduki oleh Israel dari hasil pencerobohan. Ironisnya seorang calon Presiden Amerika Syarikat, negara yang paling kuat di bumi, perlu melobi Yahudi untuk memasuki Rumah Putih dan juga sanggup melayani Zionis walaupun ternyata dan dunia mengetahui bahawa tangan-tangan Zionis itu sentiasa berlumuran darah, dengan pembunuhan yang tiada henti, sejarah jenayah yang sangat kotor sepertimana pembunuhan beramai-ramai di Deir Yessin, sebuah desa yang dihuni oleh Muslim dan Kristian yang tidak bersalah, dan terkini pembunuhan di Gaza.

Obama membuat kenyataan ini dengan tidak menghormati sama sekali undang-undang antarabangsa, prinsip-prinsip moral atau sentimen umat Islam di seluruh dunia, tanpa mengambil kira usaha dan hubungan dagangan mereka dengan negara-negara Muslim, kesan ekonomi di Amerika dan semua kemarahan seluruh umat Islam di dunia.

Wajarkah umat Islam kini mengharapkan dari Presiden Obama dan pentadbirannya yang ternyata condong kepada Zionis. Manakala Kongres AS, sudah sekian lama merupakan Kongres Zionis, dan ini terbukti dengan undian mereka memilih tahun 1995 untuk memindahkan Kedutaan Besar AS ke Baitulmuqaddis, sesuatu yang jelas melanggar undang-undang antarabangsa, walaupun pada bulan Jun 2009 Presiden Obama menunda usaha itu untuk enam bulan lagi. Dia berkemungkinan ingin untuk menyerahkan sepenuhnya Masjid Al-Aqsa kepada Israel dan dengan demikian memastikan sokongan Yahudi berpihak kepadanya untuk pemilihan bagi penggal kedua presiden sekaligus menduduki Rumah Putih. Mungkin ia kini sedikit sedar tentang kemungkinan kesan melakukannya, terutama pertautan hati setiap muslim dengan Masjid Al-Aqsa lewat keterangan kitab suci Al-Qur’an dalam surah Al-Isra, ayat 1.

Bersambung.........................

2 comments:

  1. al-aqsa tanggungjawab kita sebagai umat Islam. Bukan tanggungjwab bangsa arab mahupun negara arab sahaja

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Demi Al-'Ashr : ayat 3. Kecil tapak tangan nyiru ditadahkan.