RENUNG - RENUNGKAN

" Barangsiapa yang tidak menghadap Allah dengan kelembutan-kelembutan ihsan, maka ia akan diseret ke hadapanNya dengan rantai cobaan. Barangsiapa yang tidak mensyukuri beragam nikmat, maka ia menghadapi hilangnya nikmat-nikmat tersebut, dan barangsiapa yang mensyukurinya, sesungguhnya ia telah mempertahankannya dengan ikatannya."

YANG SUDI BERKONGSI IDEA, KOMEN ........ terima kasih

Wednesday, January 12, 2011

Wajah-wajah kematian (3) Penuh penghormatan.


Kewafatan Rasulullulah s.a.w.
Kehidupan mulia, kewafatan mulia dan kehidupan 'di sana' yang penuh kemuliaan.

Ibnu Mas’ud memberitahu bahawa beberapa ketika menjelang wafatnya, Rasulullah saw, berucap di Masjid Madinah. Antara lain Baginda bersabda :
“ Wahai kaum muslimin, sesungguhnya aku bagi kamu semua adalah seorang Nabi , seorang penasihat serta penyeru ke jalan Allah dengan izinNya. Aku bagimu adalah seperti saudara kandung dan seperti ayah yang penyayang. Barangsiapa yang mempuyai hak ke atas aku hendaklah ia berdiri dan balaslah kepada aku sebelum aku dituntut balas di hari kiamat.”

Ibnu Mas’ud juga meriwayatkan bahawa ketika ajal kian menghampiri Baginda, satu wasiat telah diberikan di rumah Siti Aisyah. Wasiat itu diberikan bersama deraian air mata yang berbunyi ; ” Selamat datang untukmu semua, mudah–mudahan kamu semua dikasihi Allah. Aku berwasiat agar kamu semua bertakwa kepada Allah dengan mentaatiNya. Sungguh dekat hari perpisahan kita dan telah dekat pula saat hamba untuk kembali kepada Allah dan mendiami syurgaNya. Kalau sudah datang saat ajalku, hendaklah Ali memandikan ku. Fadhal bin Abbas menjiruskan air dan Usamah bin Zaid yang menolong keduanya. Kemudian kafanilah aku dengan pakaianku atau kain putih dari Yaman. Apabila aku dimandikan letakkanlah aku di balai tempat aku tidur dirumah ini, iaitu berhanpiran liang lahadku. Sesudah itu keluarlah kamu semua sekejap kerana Allah akan menyembahyangkan aku, kemudian diikuti oleh Malaikat Jibril, Malaikat Israfil, Malaikat Mikail, Malaikat Izrail bersama para pembantunya sebelum diikuti oleh sekalian malaikat yang lain. Kemudian masuklah kamu secara berperingkat-peringkat untuk menyembahyangkan mayatku.”

Sesudah solat subuh hari Isnin terakhir iaitu hari kewafatan, Rasulullulah s.a.w. memberikan ucapan yang berbunyi “ Wahai kaum muslimin, kamu semua dalam pemeliharaan dan pertolongn dari Allah. Oleh sebab itu bertakwalah kamu kepada Allah dengan mentaatinya. Maka sesungguhnya aku akan meninggalkan dunia ini dan hari ini hari pertamaku di akhirat, dan hari terakhir bagiku di dunia.” Kemudian Rasulullah saw pun kembali ke rumah.

Ucapan perpisahan Nabi disambut dengan derai tangis kaum muslimin. Bumi Madinah dibanjiri dengan air mata dan turut berkabung kerana dengan ketiadaan Rasulullah saw. Terputus sudah wahyu, dan kesedihan pada hari itu adalah kesedihan kekasih untuk melepaskan kekasihnya pergi. Kesedihan pada hari itu adalah kesedihan yang tiada tolok bandingnya.

Selanjutnya pada hari itu Allah mengarahkan Malaikat Izrail dengan firmanNya yang bermaksud:
“ Turunlah engkau kepada kekasihKu dengan sebaik-baik bentuk serta perhaluskanlah urusan mencabut rohnya. Sekiranya ia mengizinkan kamu masuk, maka masuklah kamu dan jika tidak, jangan masuk dan kembalilah.”

Maka Malaikat Maut pun turun dengan dalam bentuk seorang arab badwi seraya berkata; “ Mudah-mudahan kamu semua dalam keselamatan, wahai penghuni rumah nabi. Apakah aku boleh masuk? ”

Siti Fatimah menjawab : “ Wahai hamba Allah, Rasulullah sedang sakit tenat .”
Sekali lagi malaikat maut berkata : “ Mudah-mudahan kamu semua sentiasa selamat sejahtera wahai Rasulullah saw, serta seluruh rumahnya. Apakah aku boleh masuk?”

Rasululluah saw yang mendengar suara Malaikat Maut itu bertanya dengan bersabda: ” Wahai Fatimah, siapakah yang berada di pintu ?”

Siti Fatimah menjawab : ” Seorang Arab Badwi sedang memanggil dan aku telah memberitahu bahawa Rasulullah sedang sakit.”

Kemudian Malaikat Maut memanggil lagi bagi kali ketiga dan apabila memandang wajah Malaikat Maut itu untuk kali ini, tiba-tiba menggigil tubuh Siti Fatimah. Timbul rasa takut di hatinya, serta pucat wajahnya.

Lalu Rasulullah saw bertanya lagi : ” Apakah engkau tahu siapa lelaki itu ?”

Jawab Fatimah : ” Tidak .”

Lalu Rasulullah saw bersabda :
“ Dia yang mencabut semua kelazatan, memutuskan segala hawa nafsu, memisahkan seseorang dari orang lain, yang mendukacitakan ahli rumah serta meramaikan penghuni tanah perkuburan.”

Mendengar penjelasan itu fahamlah Siti Fatimah, lalu ia menangis dan berkata: ”Oh susahlah nanti, kerana kematian Nabi adalah bencana yang besar, kerana wafatnya seorang yang paling bertakwa. Terputuslah pimpinan orang suci. Sedihlah kami kerana terputus sudah wahyu dari langit . Oh aku tidak dapat lagi mendengar salam engkau sesudah hari ini.”

Maka jawah Rasulullah saw :
“ Jangan engkau menangis wahai Fatimah, kerana sesungguhnya engkaulah dari keluargaku yang pertama berjumpa denganku.”

Seterusnya Rasulullah saw menjemput Malaikat Maut masuk, dan masuklah ia seraya memberi salam. Setelah menjawab salam, Rasulullah saw bertanya : ”Apakah kedatanganmu wahai Malaikat Maut untuk mencabut nyawa atau untuk menziarahiku sahaja? ”

Jawab malaikat maut : ” Saya datang untuk ziarah dan mencabut nyawa jika diizinkan, jika tidak saya akan kembali.”

Seterusnya Rasulullah saw bertanya : ” Wahai Malaikat Maut, di manakah Jibril ? “
Jawab Malaikat Maut : ” Dia dilangit dunia dan para malaikat sedang memuliakannya.”
Sejurus kemudian, Malaikat Jibril pun turun menghadap Rasulullah saw dan duduk berhampiran kepala Rasulullah saw. Rasulullah saw pun bertanya : ” Tidakkah engkau tahu ajalku sudah dekat ? ”

Jawab Malaikat Jibril: ” Ya saya tahu.”
Bersabda Rasulullah saw : ” Beritahukanlah padaku kemuliaan yang menggembirakan aku di sisi Allah.”

Maka kata Jibril : ” Sesungguhnya pintu langit telah dibuka, para malaikat telah beratur sedia menyambut roh engkau di langit. Pintu-pinrtu syurga juga telah terbuka dan para bidadari sudah berhias menanti kehadiran roh engkau.”

Berkata Rasulullah saw lagi : ” Alhamdulillah, hai Jibril, ceritakanlah kepada aku keadaan umatku di hari kiamat nanti.”

Kata jibril : ” Sesungguhnya Allah s.w.t telah berfirman : “ Aku telah melarang semua Nabi memasuki syurga sehingga engkau masuk terlebih dahulu, dan aku juga telah melarang semua umat memasuki syurga sehingga masuk umat engkau terlebih dahulu .”

Jawab Rasulullah saw ; “ Sekarang telah puas hatiku, dan telah hilang rasa susahku.”
Kemudian Rasulullah s.a.w berkata kepada Malaikat Maut : “ Dekatilah aku.”

Malaikat Maut mendekati baginda saw dan memulai tugasnya. Apabila roh sampai ke pusat baginda berkata kepada Jibril, alangkah dahsyatnya rasa mati itu.”

Jibril memalingkan mukanya dari Rasulullah saw kerana tidak tahan melihat kekasihnya menahan sakit.

Berkata Rasulullah saw : ” Hai Jibril, apakah engkau tidak suka melihat wajahku? ”
Jawab Jibril : ” Wahai kekasih Allah, siapakah yang sampai hati melihat wajah engkau sedang engkau dalam keadaan sakaratulmaut.”

Ketika roh Rasulullah saw sampai kedada Baginda, Baginda saw berkata : ” Aku berpesan kepada kamu semua agar menjaga solat dan apa yang menjadi tanggungjawabmu.”
Kemudia kelihatan bibir Rasulullah s.a.w. berkata sesuatu, Sayidina Ali mendekatkan telinganya ke bibir Baginda dan terdengar di telinga Sayidina Ali suara bagida menyebut : ” Umatku, umatku.”

Akhirnya keluar roh Baginda saw meninggalkan jasad menuju syurga yang tinggi.
Sayidatina Aisyah r.ha. meriwayatkan: ” Ketika hampir wafat Rasulullah saw, aku telah mengambil sebekas air dan meletakkan disisi Rasulullah saw. Aku menyapu air ke muka Rasulullah saw dan baginda sendiri menyapu air ke muka baginda.”Bersambung.......................

3 comments:

 1. Salam kenal huzazi.....

  Blogwalking terjumpa nice N3.

  Semoga kita sentiasa mengingati mati yang pasti. Betapa rasulullah teramat menyanyangi umatnya hingga nyawa berada dihujung jasad.

  p/s: tidak mudah menjadi seperti Fatimah dan Aisyah......

  ReplyDelete
 2. salam,berkesan juga entry Tuan Haji ini,kini kasih rasulullah tidak berbalas,Ya Allah,mafkan kami ....

  p/s:Saya memerlukan komentar dan pandangan berkaitan dengan artikel baru yang saya tulis di blog saya.Mungkin Tuan Haji mempunyai pandangan dan komentar yang berbeza dengan saya dan diharapkan sama2 kita berkongsi pandangan dan komentar itu kearah kebaikan.Sekian terima kasih.

  ReplyDelete
 3. Salam.
  Terima kasih tuan.
  Saya bukanlah orang yang lebih baik. InsyaAllah kalau Allah izin dapat sama-sama kita bincang untuk kebaikan kita semua.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Demi Al-'Ashr : ayat 3. Kecil tapak tangan nyiru ditadahkan.