RENUNG - RENUNGKAN

" Barangsiapa yang tidak menghadap Allah dengan kelembutan-kelembutan ihsan, maka ia akan diseret ke hadapanNya dengan rantai cobaan. Barangsiapa yang tidak mensyukuri beragam nikmat, maka ia menghadapi hilangnya nikmat-nikmat tersebut, dan barangsiapa yang mensyukurinya, sesungguhnya ia telah mempertahankannya dengan ikatannya."

YANG SUDI BERKONGSI IDEA, KOMEN ........ terima kasih

Tuesday, February 8, 2011

Wajah-wajah kematian (4) Kita bagaimana ..?


Berikut adalah petikan dari kitab Fadhilat Sedekah (jilid 1&2) karya Syaikhul Hadith Hadrat Maulana Muhammad Zakariya rah. (m.s 938 – 945)

Tamim Dari r.a berkata bahawa Allah Taala mengarahkan kepada Malakul Maut, " Pergilah kepada kawanKu si anu dan bawalah rohnya kepadaKu. Aku sudah mengujinya dalam kedua-dua keadaan , gembira dan dukacita , lalu sudah mendapatinya seperti yang telah Aku kehendaki. Bawalah dia kepadaKu supaya dia dapat terlepas dari kesusahan dunia dan berehat."

Maka Malakul Maut bersama lima ratus malaikat datang kepadanya. Setiap malaikat membawa kain kapan dari syurga. Setiap malaikat membawa jambangan bunga Raihan ditangannya. Setiap bunga Raihan dari dua puluh jenis warna dan setiap warna memberi keharuman yang baru. Mereka membawa kasturi yang paling harum dalam sehelai sapu tangan dari sutera , berwarna putih. Malakul Maut duduk dekat kepalanya. Semua malaikat yang mengelilinginya lalu meletak tangan mereka di atas setiap anggota tubuhnya. sapu tangan sutera putih berkasturi diletak di bawah dagunya. Pintu syurga dibuka dihadapan pandangannya. Hatinya disenangkan dengan diperlihatkan nikmat-nikmat syurga sepertimana kanak-kanak menangis , maka orang-orang rumahnya memperlihatkannya bermacam-macam permainan untuk menyenangkannya.

Terkadang-kala bakal isteri-isterinya di syurga didepankan, kadang-kadang buah-buahan dan pakaian syurga diperlihatkan kepadanya. Pendek kata berbagai-bagai nikmat syurga dibawa dihadapannya. Bakal-bakal isterinya dalam keadaan gembira mula menari. Melihat kesemua pemandangan itu rohnya mula mengedip-ngedipkan di dalam tubuhnya (seperti burung didalam sangkar mengedip-ngedipkan untuk membebaskan dirinya). Malakul Maut berkata kepadanya, "Wahai roh yang mubarak ! Marilah pergi kearah pohon-pohon bidara yang tidak berduri, pokok-pokok pisang yang tersusun rapi dan naungan yang tetap terbentang. ( Ini merupakan isyarat kepada beberapa pemandangan di syurga yang terdapat dalam ayat-ayat berikut dari Surah Al Waqiah ; 28-30. " Mereka bersenang-lenang diantara pohon-pohon bidara yang tidak berduri. Dan pokok-pokok pisang yang tersusun rapi buahnya dan naungan yang tetap terbentang." )

Dan Malakul Maut bercakap begitu lemah lembut dengannya, seperti Ibu bercakap dengan anaknya. Sebab dia sedia maklum bahawa roh ini adalah hampir dengan Allah Taala. Allah akan menyukainya jika dia berkelakuan lemah lembut terhadap roh ini.

Roh itu keluar dari tubuhnya dengan begitu mudah sepertimana sehelai rambut mudah di cabut dari timbunan tepung. Apabila roh keluar maka kesemua malaikat memberi salam kepadanya, lalu memberi berita gembira bahawa ia akan memasuki syurga.

Di dalam Al-Quran , peristiwa ini telah diceritakan dalam ayat berikut : " Mereka yang diambil nyawanya oleh malaikat dalam keadaan bersih suci (dari kufur, syirik dan maksiat) sambil malaikat itu berkata : ' Selamat sejahtera kamu, masuklah syurga disebabkan amal baik yang telah kamu kerjakan. " (Surah An Nahl : 32)

Jika sekiranya dia adalah seorang yang hampir dengan Allah, maka mengenainya Allah Taala berfirman : " Maka (ia akan beroleh ) rehat kesenangan , dan rahmat kesegaran , serta syurga kenikmatan ." (Al Waqiah : 89)


Semasa roh berpisah dari badan maka ia berkata kepada badan, " Semoga Allah Taala memberi balasan baik kepada kamu. Kamu telah bersegera taat pada Allah serta beribadat kepadaNya dan kamu selalu cuba elakkan dirimu dari kederhakaan kepadaNya. Hari ini adalah mubarak bagimu. Kamu sendiri pun terselamat dari azab dan juga menyebabkan aku pun terselamat." Kata-kata demikian juga diucap oleh badan kepada roh semasa perpisahan. Dengan perpisahan itu kawasan tanah dimana tempat dia telah beribadat menangis. Pintu-pintu langit dimana amalannya telah lalu pun menangis. Pintu langit dimana rezekinya turun juga menangis. Selepas itu lima ratus malaikat tersebut berkumpul dikeliling mayat. Apabila pemandi memalingkannya, malaikat lekas-lekas memalingkannya. Apabila orang memberi kapan, lekas-lekas malaikat memberi kapan dengan kain yang dibawanya dari syurga.

Apabila diberi wangian, maka malaikat terlebih dahulu mengharumkannya dengan wangian yang dibawa oleh mereka. kemudian semua malaikat berbaris dari pintu rumat mayat sampai ke tanah perkuburan dan beristiqbal (menyambut) jenazah serta doa dan istighfar. Melihat kesemua pemandangan ini syaitan menangis begitu kuat sekali sehingga tulang-tulangnya mula terpatah. Dia berkata kepada tenteranya, " Binasalah kamu sekalian! Bagaimana orang itu dapat melepaskan diri daripada kamu? Maka mereka menjawab, " Mereka adalah maksum (tidak sanggup melakukan dosa)."

Selepas itu apabila Malakul maut membawa rohnya kearah langit, maka Hadrat Jibrael as. menyambut roh itu bersama-sama dengan 70 ribu malaikat. Malaikat-malaikat ini menyampaikan berita -berita gembira kepadanya dari pihak Allah Taala. Selepas itu Malakul Maut as. membawanya sampai ke Arasy, roh itu terus sujud kepada Allah. Maka Allah taala memerintahkan kepada malaikat " Sampaikanlah roh hambaKu ini kepada, "pohon-pohon bidara yang tidak berduri. Dan pokok-pokok pisang yang tersusun rapi buahnya, dan naungan yang tetap terbentang." (Waqiah : 28-29)

Apabila jenazahnya diletakkan didalam kubur, maka solatnya datang berdiri di sebelah kanannya. Puasanya berdiri di sebelah kirinya. Bacaan Al Quran serta zikirnya berdiri di sebelah kepalanya. Langkah-langkahnya untuk solat berjemaah berdiri di sebelah kakinya. Kesabarannya (ketika musibah-musibah dan daripada dosa) berdiri sedikit berasingan. Kemudian azab memasuki kubur dan cuba pergi ke arah mayat. Apabila ia pergi untuk menyerangnya dari sebelah kanan , maka solatnya berkata, "Awas ! Jangan mendekatinya. Demi Allah! Orang ini semasa di dunia selalu bersusah payah. Kini dia berehat , tidur." Kemudian apabila azab cuba menyerangnya dari sebelah kiri, maka secara demikianlah puasa menghalaunya. Dia cuba dari sebelah kepala, maka bacaan Al Quran serta Zikir menyekatnya dan berkata, "Tiada jalan bagimu di sini." Pendek kata, azab tidak dapat mendekatinya kerana wali Allah itu dikawal ketat oleh ibadat-ibadatnya dari segala arah. Akhirnya azab keluar semula dari kubur dalam keadaan gagal. Kemudian kesabaran yang selama ini berdiri disatu penjuru secara berasingan berkata kepada ibadat-ibadat yang lain, " Aku telah menunggu , jika sekiranya di mana-mana arah ada terdapat kelemahan (yakni mana-mana ibadatnya ada kekurangan) maka aku akan menolongnya. tetapi Alhamdulillah kamu sekalian telah berjaya menghindarkan azab. Kini aku akan membantunya semasa amalan ditimbang di hari Pengadilan."

Selepas itu dua malaikat yang bermata seperti kilat datang kedalam kuburnya. Suara mereka seperti guruh , gigi seperti tanduk lembu, dari mulutnya keluar api yang nyala bersama nafas. Rambut begitu panjang sehingga sampai kekaki mereka. Jarak antara dua bahu mereka seperti perjalanan beberapa hari. Belas kasihan serta kelakuan lemah lembut seolah-olah tidak pernah melawati mereka. (Walaupun tidak mengasari orang-orang yang beriman, namun kehebatannya pun sudah cukup menakutkan). Mereka dikenali dengan nama, MUNKAR dan NAKIR. Di tangan setiap orang dari mereka terdapat tukul yang begitu besar dan berat, jika semua jin dan manusia sekali cuba untuk mengangkat satu tukul maka sudah tentu akan gagal. Sampai sahaja mereka terus memberi arahan kepada mayat, "Bangun dan duduk !" Mayat terus bangun dan duduk. Kain kapannya turun dari kepala hingga ke pahanya. Mereka menyoalnya, "Siapakah Tuhanmu, apakah agamamu dan siapa nama Nabimu?" Mayat menjawab, "Tuhanku Allah yang Maha Esa dan tiada penyekutuNya, agamaku Islam dan Nabiku Muhammad sallallahu alihi wasallam yang merupakan Khaatamun Nabiyyeen." Maka kedua-duanya berkata, "Kamu bercakap benar."

Kemudian mereka menolak jauh akan dinding-dinding kubur dari segala arah yang mana di sebelah atas, kanan, kiri, di sebelah kepala dan kaki kuburnya menjadi luas. Selepas itu mereka berkata, "Angkatlah kepalamu ke arah atas." Apabila mayat mengangkat kepalanya ke arah atas maka ia melihat satu pintu yang melaluinya, ia dapat melihat Syurga. Mereka berkata lagi, "Wahai wali Allah ! Itulah tempat kediaman kamu kerana kamu telah ikut kehendak Allah." Baginda saw bersabda, "Demi Allah yang nyawaku dalam genggamanNya ! Ketika itu mayat merasai satu perasaan yang begitu sangat gembira sekali sehingga perasaan sedemikian tidak sekali-kali akan kembali kepadanya."

Kemudian tujuh puluh tujuh pintu akan dibuka dan melaluinya angin yang sejuk serta keharuman dari Syurga akan memasuki kuburnya. Keadaan sedemikian akan berkekalan hingga hari kiamat.

(Kemudian dengarlah keadaan yang selain itu) Allah Taala member arahan kepada Malakul Maut, “Pergilah kepada musuhKu si anu dan bawalah keluar akan nyawanya kepadaKu. Aku telah memberikan segala keluasan kepadanya. Segala nikmat-nikmatKu di dunia Aku telah curahkan ke atasnya. Namun dia tidak berhenti dari kederhakaan kepadaKu. Pergilah ! Biar Aku menyeksakannya hari ini.” Malakul Maut menemuinya dengan rupa yang amat menakutkan. Dimukanya terdapat dua belas mata. Ditangannya sebatang GHURZ (tongkat besi yang besar) yang berduru tajam, dibuat dari api neraka Jahannam. Dia diiringi 500 malaikat. Setiap malaikat membawa bersama satu keeping tembaga dan ketul-ketul api neraka yang besar. Ditangan mereka cemeti yang dibuat dari api neraka. Kesemunya panas membakar ! Tiba sahaja Malakul Maut terus memukulnya dengan GHURZ tadi. Durinya memasuki setiap urat darahnya. Kemudian dia mengheret GHURZnya. Malaikat-malaikat yang lain semua mula mencemati di muka dan pahanya yang mana orang hendak mati itu menjadi hampir pengsan. Mereka mengheret rohnya daripada kaki dan sampai ke tumit sambil mencemeti bertalu-talu. Kemudian mereka mengheret rohnya dari tumit sampai ke lutut dan berhenti.

Begitulah mereka mengheretnya dari lutut sampai ke perut dan berhenti (semasa mengheret rohnya malaikat berhenti di tempat-tempat itu supaya dia menderita kesakitan untuk masa yang panjang). Kemudian dari perut malaikat mengheret lagi akan rohnya dan berhenti lagi apabila sampai ke dada. Selepas itu malaikat-malaikat meletakkan keping-kepingngan tembaga dan bara api neraka yang dibawanya itu di bawah dagunya. Malakul Maut berkata kepadanya, “ Wahai roh yang terkutuk ! Keluarlah dan jalanlah kea rah Jahannam yang sifatnya telah diceritakan di dalam al Quran;
“ …angin yang membakar dan air yang menggelegak serta naungan dari asap yang hitam yang tidak sejuk, dan tidak pula member kesenangan. (Tetapi yang member kesusahan yang amat sangat).” Surah Al Waqiah 42-44

Kemudian apabila roh itu keluar dari tubuhnya maka ia berkata kepada tubuh, “ Semoga Allah member balasan buruk kepadamu ! Kamu begitu cepat membawaku kepada kederhakaan terhadap Allah dan melengah-lengahkan dari mentaatiNya. Kamu sendiri telah binasa dan juga telah pun membinasakan aku.” Kata-kata yang sedemikian rupa juga dikatakan oleh tubuh kepada roh. Bahagian bumi yang telah dia menjejaki semasa derhaka pada Allah juga melaknatinya. Tentera-tentera syaitan berlari kepada ketua mereka untuk memberi berita gembira, “ Kami telah sampaikan salah seorang kepada neraka Jahannam.” Kemudian apabila ia diletak di dalam kubur, maka tanah menjadi begitu sempit terhadapnya sehingga tulang-tulang rusuknya berceragah. Selepas itu ular-ular yang hitam mendatanginya lalu mematuknya dari arah hidung dan juga dari arah ibu jari kakinya. Sambil mematuk begitu ular-ular dari kedua-dua arah sampai bertemu di tengah-tengah tubuhnya. Kemudian dua malaikat MUNKAR dan NAKIR (yang kehebatannya suadah dibincangkan tadi) mendatanginya dalam kubur lalu bertanya, “ Siapa Tuhanmu, apakah agamamu dan siapakah Nabimu?” Dia gagal memberi jawapan yang memuaskan. Maka malaikat mula memukulnya begitu kuat dengan GHURZnya sehingga bunga-bunga api tersebar di seluruh kuburnya. Kemudian mereka suruh dia melihat ke arah atas. Di atas, dia melihat syurga dan nikmat-nikmatnya melalui satu pintu yang terbuka. Malaikat berkata, “Wahai musuh Allah ! Jika sekiranya kamu mentaati Allah maka tempat itulah yang akan menjadi tempat kediaman kamu.” Baginda saw bersabda, “ Demi Zat yang nyawaku dalam genggamanNya ! Ketika itu mayat akan merasai perasaan kesal yang begitu hebat sehingga perasaan sedemikian tidak sekali-kali akan kembali kepadanya.” Selepas itu pintu neraka akan dibuka. Malaikat berkata, “Wahai musuh Allah kini inilah tempat kediamanmu sebab kamu telah durhaka pada Allah Taala. Kemudian tujuh puluh tujuh pintu akan dibuka dalam kubur menghubungi neraka, dan angin panas serta asap neraka akan mengganggunya hingga Hari Pengadilan.

(Muhadditheen rah. menyoal hadith ini dari sudut sanad-sanadnya. Tetapi sokongan terhadap kandungan hadith ini didapati daripada banyak lagi riwayat yang lain. Khususnya riwayat Hadrat Baraa Ibnu ‘Aazib dan Hadrat Abu Hurairah ra. yang terdapat dalam kitab Misykaat di bahagian KITABUL JANAEZ dan ITHBAT AZABIL QABR. (Terjemahan dalam kitab MAZAHIR-E-HUQ)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Demi Al-'Ashr : ayat 3. Kecil tapak tangan nyiru ditadahkan.