RENUNG - RENUNGKAN

" Barangsiapa yang tidak menghadap Allah dengan kelembutan-kelembutan ihsan, maka ia akan diseret ke hadapanNya dengan rantai cobaan. Barangsiapa yang tidak mensyukuri beragam nikmat, maka ia menghadapi hilangnya nikmat-nikmat tersebut, dan barangsiapa yang mensyukurinya, sesungguhnya ia telah mempertahankannya dengan ikatannya."

YANG SUDI BERKONGSI IDEA, KOMEN ........ terima kasih

Thursday, December 22, 2011

B.E.R.S.Y.U.K.U.R.Saban waktu dan ketika kita menikmati kurniaan ALLAH. Setiap detik, sejak dilahirkan hinggalah penghujung nyawa, kita tidak putus-putus dikurniakan dengan pelbagai nikmat. Lantaran ianya berlaku saban masa dan menjadi sesuatu yang lumrah, lalu kita tidak perasan dan tidak mempedulikannya. Kita seolah-olah terlupa bahawa ia adalah anugerah dan kurniaan ALLAH kepada kita.
Setiap ulas nasi yang kita telan, setiap titis air yang kita minum, setiap tarikan nafas yang kita hela, apatah lagi dengan penglihatan yang dengannya kita dapat melihat sesuatu, semuanya adalah kurniaan Allah. Selagi kita bernyawa kurniaan Allah tidak putus-putusnya kita nikmati. Begitulah penyayangnya ALLAH ar-RAHMAN kepada kita, biarpun kita tidak ingat dan tidak taat kepadanya. Wajar Allah bertanya ; “Maka ni’mat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan”. (Ar-Rahman – 31 kali)
Hakikatnya, lumrah manusia hanya akan tahu nilai sesuatu, setelah sesuatu itu hilang darinya. Amat sedikit yang melahirkan rasa syukur kepadaNYA lantaran dia tidak tahu sebenarnya hakikat tanpa sesuatu anugerah itu.
“... Dan amat sedikit dari hamba-hamba-Ku yang bersyukur.”
(Surah Saba’, 34: 13)
“... akan tetapi kebanyakan manusia tidak bersyukur.”
(Surah al-Baqarah, 2: 243)

“Kemudian aku (Iblis) akan mendatangi mereka dari depan mereka, dari belakang mereka, dari kanan mereka, dan dari kiri mereka. Dan Engkau tidak akan mendapati kebanyakan dari mereka itu bersyukur.”
(Surah al-A’raaf, 7: 17)

Begitulah saya, saat tersadai, kehilangan 50 % penglihatan, baru tersedar dan tahu apa erti sebenar nikmat mata dan penglihatan. Bertambah perasan bukan kita yang empunya. Yakin KehendakNYA mengatasi segalanya. Kita tiada kuasa melainkan KuasaNYA.Akur bahawa……, “Maha Agung nama Tuhanmu Yang Mempunyai Kebesaran dan Kurnia”. (ar-Rahman 78)

3 comments:

 1. Assalammualaikum wbt.
  Semoga diberkati dan dirahmati Allah swt.

  ReplyDelete
 2. Wa'alaikum salam wrt wkt.
  Terima kasih.
  Bagi cikgu dan semuanya juga hendaknya.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Demi Al-'Ashr : ayat 3. Kecil tapak tangan nyiru ditadahkan.