RENUNG - RENUNGKAN

" Barangsiapa yang tidak menghadap Allah dengan kelembutan-kelembutan ihsan, maka ia akan diseret ke hadapanNya dengan rantai cobaan. Barangsiapa yang tidak mensyukuri beragam nikmat, maka ia menghadapi hilangnya nikmat-nikmat tersebut, dan barangsiapa yang mensyukurinya, sesungguhnya ia telah mempertahankannya dengan ikatannya."

YANG SUDI BERKONGSI IDEA, KOMEN ........ terima kasih

Thursday, December 29, 2011

Kata-kata hati (36) Sejuk mata kami..


Catatan perjalanan akhir Muhammad Huzaifah bin Mohammed Huzazi. Pelajar tahun 2 (UMT) Kursus Ijazah Teknologi Alam Sekitar. Lahir 23 Syaaban 1409 (30 Mac 1989) Kembali menemui Rabb kita, (lemas) pada 21 J/Awwal 1431 (4 Mei 2010) semasa misi dakwah 40 hari ke Bluran, Sandakan. Lapuran kejadian anda boleh dapati dibeberapa blog, antaranya http://haneefsyah.blogspot.com

Waktu ini musim hujan. Di Selangor, walaupun bukan kawasan yang berisiko banjir, namun cuaca sama juga tidak menentu. Hujan turun saban hari. Ada waktu pagi, ada kalanya waktu petang. Jika malam tidak hujan, siang ada ketikanya hujan sepanjang hari. Hujan lebat atau renyai-renyai silih berganti. Suhu lembap, manakala bumi sentiasa basah. Halaman dan jalan ke pondok kita, becak.

Begitulah rencana dan ketentuanNYA. Semuanya berlaku dan berjalan mengikut kehendakNYA. Kita, hamba sepatutnya bersyukur terhadap apa jua keadaan, kerana semuanya (samada kita suka atau sebaliknya) adalah baik untuk kita. Cuma kita hamba tidak dapat memahami hakikat serta hikmah sebenar akan sesuatu kejadian, ciptaan Tuhan. Keimanan, keyakinan dan sudut pandang manusia juga, membezakan penafsiran terhadap semunya yang berlaku itu.

Dalam waktu begini, abah teringat suatu waktu dahulu, jika kebetulan anak berada di rumah, cuti semester atau waktu yang anak tiada program, anak sering menawarkan khidmat mencuci kenderaan (motor atau kereta) abah. Malah kerap juga sekembalinya abah dari tugas, abah sudah dapati kenderaan yang di tinggalkan di rumah sudah anak bersihkan, tanpa disuruh, apatah lagi upah.

Diwaktu-waktu yang lain memotong rumput, menjenguk dan memberi ayam serama kesayangan abah (yang cepat biak itu) makanan dan minuman. Hujung minggu anak dengan gembira sudi membantu abah membersih dusun buah-buahan kita yang sekangkang kera itu. Diwaktu ummi memasak anak juga tidak pernah berat tulang membantu. Ada waktu anak menawarkan resepi masakan yang kerap anak masak sewaktu berpergian dalam misi da’wah. Pastinya ‘simple’, tapi boleh tahan sedap. Kerap juga waktu ini kami masih merindui kari ayam masakan anak yang rasanya mengalahkan masakan kari Kassim Kader, restoran mamak ternama di Bandar daerah kita.

Apapun rasanya semua itu anak lakukan adalah untuk menyantuni dan menyenangkan hati kami, abah ummi. Setulusnya…., kami senang dan gembira.

Kepada Allah kami pohonkan setulusnya, moga anak mendapat ganjaran sebaiknya atas semua itu.

Firman Allah dalam Surah Al Israa’ : 24
“Dan hendaklah engkau merendah diri kepada keduanya kerana belas kasihan dan kasih sayangmu, dan doakanlah (untuk mereka, dengan berkata): “Wahai Tuhanku! Cucurilah rahmat kepada mereka berdua (ibu dan ayah) sebagaimana mereka telah mencurahkan kasih sayangnya memelihara dan mendidikku semasa kecil.”

Firman Allah dalam Surah Al Ahqaaf : 15
“Dan Kami perintahkan kepada manusia agar berbuat baik kepada kedua orang tuanya. Ibunya telah mengandungnya dengan susah payah, dan melahirkan dengan susah payah. Masa mengandung sampai bercerai susu selama tiga puluh bulan dan umurnya mencapai empat puluh tahun , dia berdoa, “Ya Tuhanku, berilah aku petunjuk agar aku dapat mensyukuri nikmat-Mu, yang telah Engkau redhai yang telah Engkau limpahkan kepadaku dan kepada kedua orang tuaku, dan agar aku dapat berbuat kebajikan yang Engkau redhai, dan berilah aku kebaikan yang akan mengalir sampai kepada anak cucuku. Sesungguhnya aku bertaubat kepada Engkau, dan sesungguhnya aku termasuk orang-orang yang berserah diri.”

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Demi Al-'Ashr : ayat 3. Kecil tapak tangan nyiru ditadahkan.