RENUNG - RENUNGKAN

" Barangsiapa yang tidak menghadap Allah dengan kelembutan-kelembutan ihsan, maka ia akan diseret ke hadapanNya dengan rantai cobaan. Barangsiapa yang tidak mensyukuri beragam nikmat, maka ia menghadapi hilangnya nikmat-nikmat tersebut, dan barangsiapa yang mensyukurinya, sesungguhnya ia telah mempertahankannya dengan ikatannya."

YANG SUDI BERKONGSI IDEA, KOMEN ........ terima kasih

Sunday, December 16, 2012

Hati-hati lidah kamuPerkasa: Impossible for Malays to compete economically because of Islam

The Malaysian Insider – Sat, Dec 15, 2012
By Zurairi AR

KUALA LUMPUR, Dec 15 — Perkasa president Datuk Ibrahim Ali suggested today that the Malays are economically disadvantaged against the non-Malays because of certain limitations in Islam.

The outspoken conservative Malay leader, who was speaking today at Perkasa’s annual meet here, cited this as the reason to continue with affirmative action policies, arguing that this was the best way to address this shortcoming of the Malays.

“Gambling, liquor, entertainment outlets ... how could Malays afford, be able to compete?” Ibrahim (picture) asked in his address.


He had claimed that millions of ringgit were denied to the Malays since those businesses are prohibited in Islam, while non-Muslim entrepreneurs had benefited a lot from them. “We urge the government to continue affirmative action to ensure the security of our nation,” he added.

The firebrand leader had earlier quoted from the book “World on Fire” by Amy Chua, which suggested that the free market breeds ethnic hatred and global instability. He gave examples of violence in the Philippines, Indonesia and South Africa, where shops owned by economically-dominant races had been burnt down after the natives felt threatened. “Free economy can never help the natives,” said Ibrahim.

Aduhai Pak Berahim;

Boleh tak saya bertanya satu soalan?

Salah seorang sahabat yang bernama Abdul Rahman bin Auf tu dulu dia berniaga judi nombor ekor ke ? atau berniaga arak ke? atau berniaga pusat hiburan dan rumah urut, sehingga lumpuh penguasaan Yahudi di pasar Madinah?

Usah cerita zaman sahabat pun, kalau Pak Berahim nak tau hari ini di Malaysia ramai sudah peniaga tulen Islam yang berjaya, malah bergelar jutawan walau tidak pernah terlibat dengan sebarang unsur yang haram. Tiada penipuan, tiada riba, tiada rasuah dan lain-lain.

Akhirnya, cuba Pak Berahim hayati serta fahami mahfum ayat berikut;
Surah Al-Talaaq : 2&3

" Sesiapa berTAQWA kepada Allah, nescaya Allah akan berikan jalan keluar dari segala masalah dan memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya. Dan sesiapa yang bertawakkal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan keperluannya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan ( yang dikehendaki ) Nya. Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu."

Pesan Rasulullah saw;
" Wahai Abu Dzar, Allah berfirman; ' Demi kemuliaan dan kebesaran Ku, tiada seorang yang mengutamakan perintahKu dari hawa nafsunya, melainkan Aku jadikan kekayaan dalam hatinya, dan kesibukannya dalam urusan akhiratnya, langit dan bumi akan menjamin rezekinya dan Aku hindarkan semua kesukarannya, bahkan Aku bantu dagangannya melebihi lain-lain pedagang.'
(lihat kitab karangan H.Salim Bahreisy-Wasiat Nabi saw pada Abu Dzar ra. no.121 ms 59)

Hati-hati lidah kamu
Bercakap biar guna akal, jangan ikut sedap mulut.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Demi Al-'Ashr : ayat 3. Kecil tapak tangan nyiru ditadahkan.