RENUNG - RENUNGKAN

" Barangsiapa yang tidak menghadap Allah dengan kelembutan-kelembutan ihsan, maka ia akan diseret ke hadapanNya dengan rantai cobaan. Barangsiapa yang tidak mensyukuri beragam nikmat, maka ia menghadapi hilangnya nikmat-nikmat tersebut, dan barangsiapa yang mensyukurinya, sesungguhnya ia telah mempertahankannya dengan ikatannya."

YANG SUDI BERKONGSI IDEA, KOMEN ........ terima kasih

Tuesday, July 6, 2010

kata-kata hati (10) Mengapa tersenyum ?


Catatan perjalanan akhir Muhammad Huzaifah bin Mohammed Huzazi. Pelajar tahun 2(UMT) Kursus Ijazah Teknologi Alam Sekitar. Lahir 23 Syaaban 1409 (30 Mac 1989) Kembali menemui Rabb kita, (lemas)pada 21 J/Awwal 1431 (4 Mei 2010) semasa misi dakwah 40 hari ke Bluran, Sandakan.

Pada 4.5.2010 (Selasa) salah seorang rakan seusaha anak dari Markas Sandakan, Cikgu Juswan menghantar satu pesanan rengkas (SMS) kepada Anip (Muhammad Hanif bin Mohammed Huzazi) yang kemudian di'forward'kan kepada abah, yang kandungannya seperti berikut :-

" Pd pagi arwah br sampai d Sandakan, beliau tlh mengirim sepucuk surat melalui sy. Pg tu jg sy poskan. Sy ingt lg dia kata " warkah dakwah utk mak dan ayah " dan dia mtk spy sy doa sama utk ksjahteraan ayah bondanya. Tp mgkn surat tu blum sampai. Smoga rohnya dcucuri rahmatNYA. Jenazah seakan2 senyum dan tenang ketika d bw kluar dr sungai. "

Warkah anak itu sehingga kini masih belum sampai......

Dari lapuran beberapa rakan anak, termasuk Fadhil (yang turut serta menghantar jenazah anak ke Semenanjung tempohari) mereka mengatakan begini :

" Rakan mereka menyangka arwah bergurau kerana kali terakhir, mereka melihat sebelum arwah tenggelam, dia masih kelihatan tersenyum seolah-olah tiada apa-apa yang berlaku. Setelah dua minit berlalu, barulah mereka risau kerana tidak melihat arwah (arwah tidak muncul). "

Anak.....

Apakah anak telah diperlihatkan olehNYA akan bakal tempat kembali anak di 'sana' nanti, sehingga disaat yang begitu kritikal (diambang maut itu) anak mampu tersenyum dan senyuman anak itu terbawa-bawa selepas anak dibawa keluar dari sungai. Waktu itu menurut engineer Hj Abd Ghani (amir anak semasa misi dakwah ke Sandakan tempohari) nadi anak sudah tiada.

Firman Allah Surah Qaaf : 22

" Kami membuka (menyingkap) daripadamu tutup (yang menutupi) pemandangan kamu selama ini, lalu kamu dapat melihat dengan jelas pada hari itu (hari ketika hampir dekat kematian atau waktu nazak)."

Selari dengan itu ialah apa yang dikatakan oleh Saidina Umar Ibnul Khattab; (Ehya Ulumuddin)

" Kamu hadirilah kepada orang yang hampir mati dan ingatlah, ketika itu mereka dapat melihat perkara yang ghaib yang kamu tidak dapat melihatnya."

Sabda Rasulullah saw;

" Barang siapa suka bertemu dengan Allah, maka Allah pun suka bertemu dengannya. Barangsiapa yang tidak suka bertemu dengan Allah, maka Allah pun tidak suka bertemu dengannya." Mendengar sabda tersebut, Siti Aisyah pun berkata ; "Adapun mengenai mati, kamu pun tidak menyukainya." Rasulullah saw lalu bersabda; " Bukan begitu, sesungguhnya orang mu'min itu apabila ia hampir mati, didatangkan berita gembira kepadanya, bahawa ia akan mendapat keredhaan Allah dan mendapat kedudukan yang mulia. Maka ketika itu ia merasa amat suka dan gembira untuk bertemu dengan Allah dan Allah pun suka untuk bertemu dengannya. Adapun orang kafir, apabila ia hampir mati, didatangkan berita buruk bahawa ia akan diseksa dan diazab oleh Allah swt. Maka ia pun tidak mahu bertemu dengan Allah, maka Allah pun tidak mahu bertemu dengannya. "

Hadith riwayat Bukhari dan Muslim.

Subhanallah...Alhamdulillah....Allahu Akbar.2 comments:

  1. Masyaallah, berita ini sama seperti apa yang ana dengar dari kawan jemaah surau di tempat kerja ana... subhanallah.

    ReplyDelete
  2. Moga mereka dapat kemulian dan redha Allah.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Demi Al-'Ashr : ayat 3. Kecil tapak tangan nyiru ditadahkan.